Kronen

Een kroon is het bovenste gedeelte van uw tand, dit deel is een stuk kleiner dan het niet zichtbare gedeelte van de tand (de wortel). De kies of de tand bestaat uit tandbeen en hier om heen zit een laagje dat bestaat uit glazuur. Als er onvoldoende houvast is voor een vulling door bijvoorbeeld tandbederf van een groot gedeelte van de tand of de kies, wordt er gebruik gemaakt van een kunstmatige kroon. Bij NHC Clinic zijn wij gespecialiseerd in cosmetische tandheelkunde.

Waarom kiezen voor kronen?

Het plaatsen van kunstmatige kronen wordt meestal gedaan nadat u op onnatuurlijke wijze een stukje van uw tand heeft verloren, dit kan zijn door een ongeluk of ontstekingen van het kaakbot. Een kroon dient dus als vervanging van uw tand of kies en wordt over de eigen tand of kies heen gezet. Uiteraard wilt u de kroon zo goed mogelijk laten matchen met uw gebit. U kunt ook kiezen voor een kroon op een tandimplantaat, voor deze optie wordt gekozen als niet alleen uw tand of kies maar ook uw wortel verloren is gegaan. Als u kiest voor een tandimplantaat, krijgt u het mooiste resultaat als u daarop een kroon laat plaatsen, dit zorgt voor een natuurlijk effect. Een kroon op een implantaat functioneert en voelt aan als uw eigen tand of kies, daarnaast blijven uw tandvlees en de contour van uw kaak beter intact doordat een tandimplantaat niet alleen uw kies of tand vervangt, maar ook de wortel. Nog een groot voordeel aan kronen op tandimplantaten is dat niemand door zal hebben dat het uw eigen tanden of kiezen niet zijn.

Soorten kronen

Er zijn een aantal verschillende kronen waar u voor kunt kiezen:

Porseleinen kroon: Voor deze kroon wordt in de meeste situaties gekozen, het materiaal heeft namelijk dezelfde kleur als van een echte tand of kies en ziet er daarom heel natuurlijk uit.

Kroon van zowel porselein als metaal: Deze kroon is een combinatie van metaal en porselein, de basis is gemaakt van metaal en zorgt dus voor een sterke ondergrond en hieromheen zit een laagje porselein die voor een natuurlijke kleur zorgt.

Metaal: Een metalen kroon is zeer slijtvast en sterk, door de zilver- of goudkleurige laag wordt deze alleen achter in de mond geplaatst.

De behandeling in stappen van een composiet facing

Stap 1: Het bepalen van de kleur
In deze stap kiest u samen met één van onze professionals de juiste kleur van uw composiet facing. Het effect van de gewenste kleur kunnen wij direct aan u laten zien.

Stap 2: Het afslijpen van de tand
Indien dit nodig is slijpen we een heel dun laagje van het oppervlak van uw tand af. Zo ontstaat er ruimte voor de facing.

Stap 3: Het plaatsen van de facing
Voordat de composiet wordt toegevoegd aan uw tand, wordt u tand behandeld met een hechtlaag. Op deze hechtlaag kan de composiet worden toegevoegd.

Stap 4: Het in vorm brengen van de facing
Nu de composiet is toegevoegd is het van belang dat de juiste vorm wordt gecreëerd. Wanneer de juiste vorm is ontstaan zal het composiet worden verhard en wordt het oppervlak gepolijst. Indien u de vorm of kleur niet goed vindt, kan deze nog gecorrigeerd worden.

Behandeling in stappen van een porselein facing

Stap 1: Het bepalen van de kleur
In deze stap kiest u samen met één van onze professionals de juiste kleur van uw porselein facing. Het effect van de gewenste kleur sturen wij op naar ons laboratorium.

Stap 2: Het afslijpen van de tand
Bij een facing van porselein moet er vaak glazuur weggeslepen worden. Een porseleinen facing moet namelijk minimaal een halve millimeter dik zijn.

Stap 3: Het in vorm brengen van de facing
Er wordt een afdruk gemaakt van uw tand. De gewenste vorm van uw facing zal worden gemaakt in ons laboratorium.

Stap 4: Het plaatsen van de facing
Vaak bij een porseleinen facing moet u een herhaalafspraak maken. Tijdens deze afspraak brengen we de facing aan. Net als bij een composiet facing wordt u tand behandeld met een hechtlaag. Op deze laag wordt de facing aangebracht. Indien u de vorm of kleur niet goed vindt, zal er een nieuwe facing in ons laboratorium worden gemaakt.

Andere behandelingen

Kom meer te weten over onze andere behandelingen

Tandimplantaten bieden een lange termijn oplossing voor ontbrekende tanden. Wij bieden betrouwbare behandelingen met als resultaat een stralend gebit met mooie protheses. Bent u geïnteresseerd of zou u meer willen weten over onze tandimplantaten? Kijk dan eens op onze tandimplantaten pagina

Voelt u zich wel eens ongemakkelijk door de kleur van uw tanden? Bij NHC Clinic kunnen we uw gebit weer een glans geven door uw tanden te bleken. Bent u geïnteresseerd of zou u meer willen weten over onze tandenbleekbehandelingen? Kijk dan eens op onze tandenbleek pagina.

Wilt u graag een afgebroken tand repareren? Of wilt u verlost worden van een spleetje tussen uw tanden? Wilt u graag mooie witte tanden? Dan kunnen facings iets voor u zijn. Onze specialisten bij NHC Clinic hebben veel ervaring hiermee en zullen uw gebit weer laten stralen.